Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[iD L] USB IrDA - tutorial transferu itemów
JackylinBarbossa, która oryginalnie stworzyła ten poradnik na Tama-Zone pisze, że swój port podczerwieni kupiłaTUTAJ (klik) i działał bez zarzutu.

Te same czynności można z powodzeniem wykonać na Windows XP i Windows 7.
Wgranie sterowników nie zaszkodzi, aczkolwiek dla Windows 7 nie powinny być nawet potrzebne.

KROK 1: połóż swoje Tamagotchi iD L na równi z portem podczerwieni.

KROK 2: na swoim iD L wybierz ikonkę serduszka, a następnie czwartą linijkę w menu (oznacza ona "Download").

[Obrazek: Step1and2.jpg]

KROK 3: teraz Twój komputer powinien wykryć Twoje iD L (nazwie je "TMGC"). Szybko kliknij w dymek, który ukaże się na ekranie komputera. Nie naciskaj jeszcze przycisku "wyślij" w oknie transferu danych, które się wyświetli po otwarciu dymka.

[Obrazek: Detected.jpg]

KROK 4: Połączenie IR prawdopodobnie wygasło, ale zostaw okno transferu otwarte. Poczekaj aż komputer poinformuje Cię o rozłączeniu zanim przejdziesz do następnego kroku.

KROK 5a: Kiedy Twój komputer poinformuje Cię, że połączenie wygasło, wybierz przedmiot, który chcesz wysłać do swojego Tamagotchi.

KROK 5b: Najedź myszką na przycisk "wyślij", aby być przygotowanym na kolejne kroki.

[Obrazek: Steps5aand5b.jpg]

KROK 6: powtórz kroki 1 i 2.

KROK 7: tym razem, gdy tylko zobaczysz komunikat, że Twój komputer wykrył urządzenie "TMGC" szybko wciśnij przycisk "wyślij"!
UWAGA: Kilka komentarzy dalej jeden z użytkowników TZ napisał, że dobrze jest poczekać do dźwięku na komputerze informującym, że wykrył urządzenie "TMGC" i wtedy zamiast wciskać przycisk "wyślij" po prostu szybko klika dwa razy na przedmiocie, który chce wysłać i wtedy mu się to częściej udaje. Tak więc można popróbować i w ten sposób.

KROK 8: Twój iD L powinien otrzymać przedmiot!

[Obrazek: ItemReceived.jpg]

Mam nadzieję, że to pomoże. Byłabym wdzięczna, gdyby osoby, które posiadają iD L (np. Michu, Dogz, Inka) wypróbowały ten sposób i napisały, czy się udało. (;

Tekst oryginalny: http://tama-zone.com/index.php?showtopic=25127
Tłumaczenie: Carol Oczko (nie kopiować bez mojej zgody)
Ja nie wypróbuję ponieważ jeszcze nie mam adaptera z podczerwienią na USB.
[Obrazek: Cuo5aY7.png]
[Obrazek: e3jQr0d.png]
[Obrazek: TFUv9Im.png]
[Obrazek: WUj62ll.png]
A będziesz kupować?
Pewnie tak, ale teraz mam w planach kupno P's.
[Obrazek: Cuo5aY7.png]
[Obrazek: e3jQr0d.png]
[Obrazek: TFUv9Im.png]
[Obrazek: WUj62ll.png]
Podobno w media kosztuje paręnaście zł. Ja się szarpnę jak dostanę przesyłkę z iD L. (;
Próbowałam, nawet z tym tutorialem. Nie udawało się. Komputer nie chciał wysyłać i ciągle tracił "kontakt" z iD L'em. Pamiętam, że udało mi się przesłać jedną rzecz, ale to po kilku godzinach prób. Nie polecam. Telefony są dużo lepsze. Można zgrać wszystko na kartę i wysyłać kiedy się chce.
[Obrazek: PYf9yLD.png]
Byłam dziś w każdym możliwym sklepie w moim mieście, który ma jakikolwiek związek z komputerami i nigdzie nie sprzedają podczerw. na USB. ;///
Skoro mówicie, że lipa... To chyba sobie podaruję. Problem w tym, że nie mam żadnego telefonu z IrDĄ, który by działał, więc nie mam wgl jak przesłać czegokolwiek... Nie wiem... Na razie czekam aż w ogóle będę miała tego Tamka w ręce, to coś pomyślę, może od kogoś skombinuję taki stary telefon.
A co do poradnika - znalazłam na TZ i stwierdziłam, że warto to wrzucić tu, bo może komuś to jednak się przyda.