Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Szybka i łatwa sygnatura w Photoshopie
Postanowiłam zrobić tutorial dotyczący robienia sygnatur ponieważ wypracowałam sobie prosty i szybki sposób na robienie ich. Postaram się w krokach opisać parę sztuczek dzięki którym bez większych zdolności artystycznych można zrobić znośną sygnę.
Może zacznę od tego że znacznym kluczem do sukcesu jest jakość obrazka, zwracajcie na to uwagę. Lepiej jest wziąć z internetu większy obrazek i ewentualnie go zmniejszyć niż wziąć za mały i go powiększyć.
Moja sygnatura będzie miała wielkość 150x300. Jest to wygodny rozmiar bo dobrze wygląda i łatwo mu podpasować obrazek. Jest też wtedy mniejsze ryzyko że sygnatura wyda się "pusta" jak przy tych nieco "wyższych" pracach.
Zwykle najprościej sygnatury robi się gdy ma się znaleziony, gotowy render, do swojej sygnatury użyłam tego -> http://img704.imageshack.us/img704/1356/bokura3.png. Jeżeli korzystacie z Photoshopa prawdopodobnie zwykłe skopiowanie rendera ze strony spowoduje że wokół obrazka będziecie mieć czarne tło. Aby temu zapobiec należy najpierw zapisać obrazek na dysku, a dopiero potem otworzyć go w programie i odpowiednio zmniejszyć.
W "technice" jaką chcę wam zaprezentować bardzo ważną rolę gra odpowiednio dobrane tło. Jeśli robię sygny z postaciami z anime powinnam wziąć tło również z anime. Jest trochę produkcji które mają bardzo dobre tła. Ja wzięłam tło z "W krainie bogów" - http://i.pinger.pl/pgr94/97ab05720026c7a...591743.jpg. Oczywiście musiałam je wyciąć tak aby nie było na nim postaci. Przy wybieraniu tła pamiętajcie aby pasowało ono w miarę do renderu. Nie dobiorę przecież jakiejś super mrocznej scenerii do romantycznego obrazka o jasnej kolorystyce. ; ]
Ja zwykle zaczynam od przeróbki samego tła. W tym celu kombinuję z filtrami i warstwami. Każdy użytkownik Gimpa lub Photoshopa musi być w miarę zapoznany z obsługą warstw. Nie jest to trudne. Warstwy działają jakby na zasadzie przezroczystych kalek. Trzeba umieć je dodawać, przesuwać i zmieniać ich tryby. Bez zaznajomienia się z warstwami ciężko zrobić dobrą sygnaturę.
Moim ulubionym sposobem na przeróbkę tła jest jego zdublowanie a następnie na wierzchniej warstwie użycie filtru "smużenie" i ustawienie jej trybu na "łagodne światło". Oczywiście nie zawsze musi to dobrze wyglądać więc trzeba samemu trochę pokombinować i zobaczyć co do siebie dobrze pasuje.
Gdy już mamy zrobione tło, wklejamy je i odpowiednio przesuwamy na pracy. Potem zajmujemy się wklejeniem renderu. Teraz już trzeba tylko dopasować render do tła i tło do renderu. Aby to zrobić wystarczy pokombinować z jaskrawością i jasnością różnych warstw (Obraz- > Dopasowania -> wybieramy interesującą nas opcję).
A co z wtopieniem rendera? I tu robimy mały trik. Powielamy tło i ustawiamy zdublowaną wersję nad całością, potem wystarczy już zmienić jej tryb tak by dobrze grała z resztą. Czasami żeby wszystko ładnie grało, warto porobić to samo z renderem. Przy dobrym tle i chwili kombinowania może nam wyjść naprawdę ładna sygna.
Na koniec robimy ramkę. Można ją narysować (w moim Photoshopie wystarczy rysować z przyciśniętym shiftem żeby wyszła idealnie prosta linia), albo zrobić za pomocą zaznaczenia. Najlepiej byłoby robić ją na osobnej warstwie. Wtedy tez znowu można zobaczyć czy nie lepiej będzie wyglądała gdy zmieni się trochę tryb jej warstwy lub jej krycie.
Oto mój efekt pracy:
[Obrazek: 2vulb82.png]
Od biedy można dodać jakiś napis i potem znowu dopasować go kolorem, trybem i kryciem do całości:
[Obrazek: mmbdxu.png]
A oto jak wyglądałaby sygna gdybym po prostu wkleiła tło i render i to zostawiła bez żadnej ingerencji:
[Obrazek: v5lgqt.png]

Jakby były jakieś pytania to zadawać bo mogłam napisać ten tut nieczytelnie, nie jestem w tym dobra. Z tego co wiem, Gimp funkcjonuje podobnie do Photoshopa więc te same rzeczy można robić w obydwu programach, z tym że Gimp ma inne nazwy trybów warstw, filtrów itd.

EDIT: Zapomniałam dodać jeszcze jedną, pewnie dla większości oczywistą rzecz, a mianowicie czasami dobrze jest się wspomóc narzędziem gumki w momencie gdy coś nam nie pasuje w tych delikatniejszych warstwach. ^___^
Odpowiedz
Dzięki wielkie, bardzo mi się przyda, bo mi żadnych tutoriali nie chciało szukać, to teraz będzie pod ręką. <3 Nareszcie zrobię jakąś lepszą sygnę.
[Obrazek: PYf9yLD.png]
Odpowiedz
BOKURA GA ITA~~~~ : DDDDDDD
...gdybym miała Photoshopa... :c
Ale jak kiedyś będzie mi się chciało to całe przeczytać, to pokombinuję w gimpie. O. XD
[Obrazek: TRjYe2a.png]
[Obrazek: e3i6psw.png]
[Obrazek: 2ExruxK.png]
[Obrazek: 1iKHfgA.png]
Odpowiedz
A oto efekt buszowania po Obrazku i Filtrze. XD Odruchowo zrobiłam szersze o 50 px. I teraz taka pustka. Nie chce mi się już poprawiać. XDD
[Obrazek: madokasyg.png]

Starałam się. : D Jutro poćwiczę więcej, świetny tutorial. <3
[Obrazek: PYf9yLD.png]
Odpowiedz
Inka, jak już mówiłam Gimp i Photoshop funkcjonują podobnie więc w Gimpie możesz sobie poradzić podobnymi sposobami tylko nie koniecznie nazwy warstw czy filtrów będą takie same, ale wystarczy kombinować.
Scal dziękuję ^___^ Napisałam to od tak, dla zabicia czasu ale cieszę się że się podoba. : D A Twoja sygnatura bardzo ładnie Ci wyszła. :3
Odpowiedz
Jakbym miała Photoshopa... ;_;
Tutorial dobry, spróbuję pokombinować w Gimpie.
Odpowiedz

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości