Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kupno tama
Cześć! 
Może zacznę od tego ze jestem laikiem i bardziej fanem niż kolekcjonerem Tamagotchi. Pierwsze pytanie: Czy warto jest kupowac jakiekolwiek kolorowe tama używane (np na ebayu)? Pytam bo roznica w cenie jest spora a niektore wyglądają przyzwoicie. Czy wiek wpływa w jakikolwiek sposób na tama? Czy ktokolwiek z Was kupował używane? Drugie pytanie: czy tama kupowane bezposrednio w Japonii sa tansze? I ile kosztuje wysyłka do nas?
[Obrazek: 0twIRzh.png]
No to mnie przekonałaś Uśmiech Pytam o przesyłkę raczej w innym kontekscie. Zle sprecyzowałam pytanie ;P ile kosztuje Tamagotchi w jenach (nie wiem czy dobrze napisałam) bezposrednio w Japonii? Czy jest tańsze w stosunku do cen ebay'owych? Czy raczej cenowo zbliżone do siebie?
Jasne! ;P dopytuje się bo mam rodzinkę w Japonii, która od czasu do czasu do Polski zjeżdża i mój brat często tez tam lata, ale chyba się nie opyla zachodu robić z tego co mówisz Oczko
Tama w Japonii nie były tylko kupowane w Tama Depa, one normalnie są w sklepach zabawkowych (Toys R Us i Kiddyland). W Tama Depa to w ogóle drogie były i tak. No i podobno są jakieś sklepy w których można kupić starsze wersje, chyba jakieś hobbystyczne?
[Obrazek: tFePIKi.png]
[Obrazek: YSekEjy.png]
[Obrazek: 3gJokPP.png]
[Obrazek: yHpLEFd.png]
[Obrazek: 6fALI4i.png]
(17-02-2017, 16:08)SilviosLinda napisał(a): Jasne! ;P dopytuje się bo mam rodzinkę w Japonii, która od czasu do czasu do Polski zjeżdża i mój brat często tez tam lata, ale chyba się nie opyla zachodu robić z tego co mówisz Oczko

Ja myślę że warto jest kupić używane tama bezpośrednio w Japonii jesli masz taką możliwość. :Duży uśmiech Na pewno wyjdzie taniej niż na Ebay.
Twoja rodzina długo mieszka w Japonii ? Jesli są tam już jakiś czas to pewnie słyszeli o Recycle Shop. To są takie sklepy w których można kupić używane ( i nie tylko) zabawki i inne rzeczy. 

Z tego co słyszałam to większość rzeczy jest tam za grosze , jak w naszych second handach a wszystko zanim zostanie sprzedane jest myte i ładnie zapakowane. 

tu masz filmik o jednym z takich sklepów : https://www.youtube.com/watch?v=L2gPBNiTzn0
Mieszkają już około 20 lat i myślę ze maja już to obcykane ;P kurczę za późno napisałaś z tym sklepem bo właśnie się zdecydowałam (i zamowilam) jednak na Ebay'u nowe tama. Używane klasy B kosztowało raptem 20 zł mniej niż fabrycznie nowe a różnica w jakości była znaczna :/
Mam jeszcze pytanie. Z tego co wyczytałam tu u Was wersja 4U jest "świeższa" niż ID L. Dlaczego więc 4U jest znacznie tańsze? Przepraszam jeśli to głupie pytanie xd
Bo jak tama nie jest już produkowane to cena idzie w górę, poza tym iD L to popularna wersja więc popyt na nią jest, a towar limitowany.
iD L już jest serio stare, bo potem było jeszcze P's, 4U i 4U+
Poza tym to 4U to mało lubiana wersja raczej.
SilviosLinda którą wersję zamówiłaś?
[Obrazek: jLDUSeK.png]
Zamówiłam ID L bo wyczytałam u Was w którymś wątku ze jest najlepszym wyborem na pierwszy kolorek Uśmiech Wachałam się właśnie nad 4U ale stwierdziłam że skoro pisaliście o ID L to najbezpieczniej będzie kupić na początek coś poleconego.
Będziesz zadowolona Uśmiech
[Obrazek: jLDUSeK.png]
(18-02-2017, 20:06)SilviosLinda napisał(a): Mieszkają już około 20 lat i myślę ze maja już to obcykane ;P kurczę za późno napisałaś z tym sklepem bo właśnie się zdecydowałam (i zamowilam) 

Język  Sorry ostatnio bardzo rzadko zaglądam na forum, ale na pewno będziesz zadowolona z IDL :Duży uśmiech może nawet skusisz sie na P's 
Jaki kolor IDL wybrałaś ? Chyba białe i niebieskie jest najładniejsze Duży uśmiech

/I.
Jak na razie mam ochotę na WSZYSTKIE kolorowe tama ;P I myśle ze jeśli spodoba mi się ID L to wpadnę po uszy. Zamówiłam białe ze względu na cenę-było najtańsze. Mi osobiście podoba się najbardziej niebieskie.
To masz mega szczęście jak białe było najtańsze, bo białe często właśnie idą drożej. Duży uśmiech
Na pewno ci się spodoba. Jak masz telefon z podczerwienią to już w ogóle możesz je podrasować, ale i bez tego iDL akurat jest fajne.
Naprawdę? Kolorowe chodziły dopiero od 250zl. Jak zobaczyłam to pomyślałam ze właśnie białe najgorzej się sprzedają. Cóż widocznie rzeczywiście mam szczęście. Dzisiaj np kupilam tama v3 w IDEALNYM stanie za... czekoladę xD
Co do podczerwieni to mam sporo starych tel w domu. Muszę tylko grzebnąć i ew wygooglać który ma podczerwień
(19-02-2017, 15:19)Viktor napisał(a): To masz mega szczęście jak białe było najtańsze, bo białe często właśnie idą drożej. Duży uśmiech
Na pewno ci się spodoba. Jak masz telefon z podczerwienią to już w ogóle możesz je podrasować, ale i bez tego iDL akurat jest fajne.

Oj tak dobrze prawisz :Duży uśmiech popularne kolory obudowy zawsze są droższe. ( a biały jest taki uniwersalny)