Liczba postów: 6,657
Liczba wątków: 85
Tamagotchi: 46.
Jeżeli używa się jakichkolwiek promieni, to materiał takiej błony jest inni, bo reaguje na inne czynniki (nie światło, a promieniowanie). Także na bank stosuje się inną chemię do wywołania i nie dasz rady w tym filmu wymoczyć. Plus film wywołuje się w takiej tubie, a takie zdjęcia dentystyczne, to pewnie w czymś całkiem innym.
Mam nadzieję, że jakoś niedługo zrobię wreszcie jakieś okej zdjęcia figurek, to wrzucę tutaj. ^^ Fotografem nigdy nie chcę być, a takim słynnym to hahahhaa, nieee, ale dziękuję. <3 Jestem przekonany, że gdy tylko skończę technikum, nigdy więcej nie wrócę do tematów fotografii.
Liczba postów: 4,589
Liczba wątków: 40
Tamagotchi: v3, +C, iD, iD L, Sanrio m!x, Meets, Sanrio Meets
Wtrącę się tylko, że zapytałam o to moją mamę (technik elektroradiologii + amator fotografii), no i odpowiedź brzmi tak: zwykłą kliszę do aparatu teoretycznie da się wywołać w chemii do zdjęć dentystycznych, problem może być z wykonaniem (stężenia etc, jak kliszę przepuścisz przez taką półautomatyczną ciemnię to nie ma opcji).
Klisze do zdjęć RTG to specjalne błony zamknięte w metalowych kasetkach: http://www.medsklep.pl/product/image/577...egular.png (oczywiście tutaj rozmiary do zwykłych zdjęć, a nie doustnych XD), w ciemni wyciąga się błonę z kasetki i obrabia w specjalnej chemii (wywoływacz, utrwalacz i te sprawy).
Liczba postów: 492
Liczba wątków: 6
Tamagotchi: 14 ! YEAH XD
Wiem że błona dentystyczna ma trochę inną budowę niż klisza do RTG , główna różnica jest taka że emulsja jest tylko z jednej strony ^_^ a poza tym to chyba się tylko różni opakowaniem od błony RTG
Całe wakacje wywoływałam ząbki :  cały czas się zastanawiałam czy dało by się w kwasach wywołać film ^_^ u taty w gabinecie jest całkowity oldschool jesli chodzi o zdjęcia punktowe , półautomatyk jest tylko do pantomografii. Bella podziękuj mamie XD bo teraz mnie zachęciła do eksperymentów.
Poczytam sobie o wywoływaniu zwykłych filmów :  może dowiem się czegoś więcej
Szczerze powiem, że nie wiem jak to wygląda. Z wywołaniem może nie być faktycznie problemu, ale jak potem jest z utrwaleniem i kąpielami jonowymi, to... no nie wiem, to się mierzy na podstawie jakości papieru, a w tabelach nawet nie ma zapisu dotyczącego klisz RTG. ;v;
Nie wiem też, czy w ogóle taką kliszę da się naświetlić? Papier fotograficzny jednak natychmiast wchodzi w reakcję z światłem.
(22-10-2015, 18:18)Ralveyn napisał(a): Jeżeli używa się jakichkolwiek promieni, to materiał takiej błony jest inni, bo reaguje na inne czynniki (nie światło, a promieniowanie). Także na bank stosuje się inną chemię do wywołania i nie dasz rady w tym filmu wymoczyć. Plus film wywołuje się w takiej tubie, a takie zdjęcia dentystyczne, to pewnie w czymś całkiem innym. 
Mam nadzieję, że jakoś niedługo zrobię wreszcie jakieś okej zdjęcia figurek, to wrzucę tutaj. ^^ Fotografem nigdy nie chcę być, a takim słynnym to hahahhaa, nieee, ale dziękuję. <3 Jestem przekonany, że gdy tylko skończę technikum, nigdy więcej nie wrócę do tematów fotografii.
WHAT !? Masz zamiar porzucić to hobby ? szkoda bo nieźle ci idzie (ja tak nie umiem  )
Co do zdjęć figurek to podoba mi się to co robisz ^_^ sama bym chciała takie zdjęcia moich figurek ... moze jak spadnie snieg to spróbuję coś poeksperymentować na śniegu ...
Przydałbyś mi się tu jak robie zdjęcia ... mógłbyś mnie pouczyć jak nie męczyć się z aparatem
(22-10-2015, 19:29)Ralveyn napisał(a): Szczerze powiem, że nie wiem jak to wygląda. Z wywołaniem może nie być faktycznie problemu, ale jak potem jest z utrwaleniem i kąpielami jonowymi, to... no nie wiem, to się mierzy na podstawie jakości papieru, a w tabelach nawet nie ma zapisu dotyczącego klisz RTG. ;v;
Nie wiem też, czy w ogóle taką kliszę da się naświetlić? Papier fotograficzny jednak natychmiast wchodzi w reakcję z światłem.
Wiesz co byłabym zupełnie szczęśliwa jakby mi się udało sam film wywołac (taki mały achievement) A z już wywołanym filmem mogłabym iść do zakładu fotgraficznego :3
Właściwie mnie to zaczęło zastanawiać, ale jednak nie wydaje mi się, że chemia ogólna jest odpowiednia do takich klisz. Faktycznie może dać radę i wywołać materiał, ale nie wiem, jak wygląda sama kąpiel (film trzeba odpowiednio wstrząsać, a taka klisza to nie wiem). Wydaje mi się, że sam Mirosal (takie coś do kąpieli antystatycznej) zniszczy płytkę RTG. Zerknąłem też na sam skład tej chemii których używają do wywoływania RTG i to w ogóle całkiem inna chemia. Więc jest inna nie bez powodu. D:
Pewnie gdyby się zmieniło wartości do rozcieńczenia i dłużej kąpało, to by coś wyszło, ale długa kąpiel może zeżreć zdjęcie. Kurde, ciekawe, zapytam o to jak chcecie.
Dzięki wielkie! To już nie hobby, tylko kierunek w szkole, niestety. Wszystkie przedmioty i obowiązki skutecznie wyparły jakąkolwiek satysfakcję z robienia zdjęć. Uwierz mi, że ja często sam się męczę z aparatem kilka minut nim zacznę coś robić.XD
No z tego co wiem, to jak wyciągniesz błonę w normalnym świetle to po zdjęciu, po to jest ciemnia, ale więcej szczegółów nie znam. A mama mówi, że nie ma sprawy. XD
*koniec offtopu*
W sumie nie napisałam, które z tych zdjęć mi się najbardziej podoba, fail. XD Przedostatnie mnie najbardziej ujęło.
*Nic specjalnego, ale mimo wszystko wrzucam bo minionki.8D*
Chcesz ukraść moje czekoladki? Nie, nie wydaje mi się.
Kapitanie! Weź się pan podziel czekoladkami!
XD JAKIE SŁODKIE !!! Szkoda że mój aparat nie umie robić takich ekstra zbliżeń ^_^
Uwielbiam Twoje zdjęcia. <3
Awwwwww, dziękuuuuję Wam! <3333
Michu, te na drugim zdjęciu są z McDonald's jak coś. 
Monika, właściwie nawet to nie są jakieś duże zbliżenia, te z drugiego zdjęcia są właściwie dużo większe i no, udało się. C:
Chyyyyyba w czasie wakacji takie były. :> Może zerknij na Allegro, całkiem fajne są i pewnie byś jakieś tanio znalazła.^^
Liczba postów: 588
Liczba wątków: 12
Tamagotchi: V3, ID L
Srsly, z tymi Minionkami - masz może większą wersję? CHCĘ JE NA TAPETĘ. ;___________;
O jacież pierdzielę.
Awwww, naprawdę? ;ww; Jasne, gdzieś mam jakieś większe wymiary, podeślę Ci potem na pw te dwa zdjęcia.
edit/
Mam normalnie rozkminę życia.;u; Nie wiem którą wersję wybrać, tj. to światło i tak będzie jeszcze modyfikowane. W ogóle to nie są ostateczne wersje, jeszcze mam trochę rzeczy do zrobienia przy tym. No ale wracając, to światło to czysty przypadek i w ogóle tego nie planowałem, ale chyyyba mi się tak podoba że chciałbym zostawić. Tylko nie wiem, czy mi się podoba bo jest dziwne, czy rzeczywiście dodaje temu wszystkiemu troszkę tajemniczości.. To w ogóle nie ma być człowiek, także zignorujcie fakt, że to światło wszystko tak.. wchłania.
http://imgur.com/a/TDVK9
Dzięki. c: Mnie niezbyt się to podoba, no ale już trudno. Jak tak myślę, to przerobię to światło na takie jakby od latarki, będzie bardziej przypominało jakiś kadr filmu.
|