Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tamagotchi 4u zalety i wady
Nie mam jej jeszcze ale tak:

Zalety:
- Nauczenia tamka higieny korzystania z toalety, sprzątania itp,
- Specjalne postacie
- śliczne obudowy zwłaszcza różowa
- Śliczne animacje
- Na początku chyba jest możliwość zmian tła pod ikonkami chyba jest ich 5
- spłaszczona obudowa tylna jest zaletą Tama bo leży i się nie kołysze jak w ID L
- wymienne faceplace
- jak nie mamy się czasu zająć Tamkiem to jest niania.

Wady:
- Jak nie mamy odpowiedniego systemu android to nie można na nim nic nie wgrać itemków, tapetek,
- mało postaci.

Tyle zauważyłam.
[Obrazek: Cuo5aY7.png]
[Obrazek: e3jQr0d.png]
[Obrazek: TFUv9Im.png]
[Obrazek: WUj62ll.png]
Odpowiedz
Nie wiem, czy obudowa to zaleta, bo ma tendencje do szybkiego rysowania się, szczególnie plecki.
Baaardzo lubię ekran w tej wersji, jest bardzo kontrastowy. A no i to, że nasza postać codziennie rano pyta się nas o humor jaki mamy.

A system Android to nie 4U, więc to raczej wada aplikacji niż samej zabawki, no bo jednak aplikacja niektórym działa.. Co do minusów - nie ma żadnych lokacji do odblokowania, nadal nie wiem gdzie jest liczba generacji (chyba w książce, ale pewności nie mam). Jakoś mi brakuje podziału na kawiarnię/cukiernię/restauracje itp. bo w tej wersji to wszystko jest w jednym miejscu..
[Obrazek: usRtoXY.png]
Odpowiedz
Mi się plecki w ogóle nie porysowały. o.O
A kładę je i na szafce nocnej, na stole, na pudełkach, więc nie tylko na miękkich rzeczach typu pościel...
Odpowiedz
Zalety:
ładna grafika
od początku 5 rodzajów ikonek do wyboru
ulepszanie wyglądu domku z zewnątrz
pytanie o nastrój
nauka w szkole
niania
nauka korzystania z toalety, łazienki, sprzątania
kilka lokacji zamkniętych w jednej
3 wbudowane gry
specjalne formy postaci
wymienne faceplate'y
płaskie plecki
białe plecki
farba na obudowie po warstwą przezroczystego plastiku, więc się nie zetrze
menu ikonki podzielone na 3 sekcje - wygodniej niż np. w P's
'nasz' alfabet
chwalenie i ganienie
zarabianie kasy od postaci przychodzących do ogrodu

Wady:
jak na razie wygląda na to, że nie ma lokacji do odblokowania
brak licznika generacji
ganienie za złe zachowanie niczego nie uczy
problem z aplikacją [NFC w europejskich telefonach jest inne i nie działa z 4U w ogóle]
mało wbudowanych postaci
brak zwierzątek
brak zmieniania wyglądu pomieszczeń poza pokojem głównym
Odpowiedz
To ludzie w ogródku mogą nam dać punkty? Omg, to muszę częściej wychodzić.XD W ogóle mnie coś strasznie irytuje, ale nie wiem, czy to tylko nie jest moje wyolbrzymianie, otóż - opakowanie. Nie wiem jak wasze, ale moje jest jakości papieru toaletowego, w sensie, nożyk normalnie ciął plastik (przy otwieraniu P's/iDL nie dałby rady naruszyć tego plastiku) i same 4U z dobre 10 minut otwierałem by opakowania nie zniszczyć i nie, nie mam brzytwy za nożyk.DDD: I tak, robiłem to ostrożnie.
Odpowiedz
Tak, ale jak Twoja dorosła postać jest nauczona umiejętności specjalnych.
Można wtedy zarobić 500, 1000 lub 2000 GP. // off
Odpowiedz
Właśnie sobie uświadomiłem, że najbardziej wkurza mnie animacja gdy tamek pierdzi przy stole i lata jak nienormalny. Ok, było śmiesznie za pierwszym razem, ale ile tego może być. Jeszcze mu się wtedy wskaźnik głodu nie wypełnia, no błagam..
Odpowiedz
Michu, piona. DD:
^Tak są spłaszczone. Oczko A ja w sumie nawet nie wiem, czy wszyscy narzekali to było dość dobrze przyjęte o ile pamiętam. Chociaż wiadomo, kolekcjonerzy to marudy.
Odpowiedz
Spłaszczone plecki - super według mnie.

Pierdzenie przy stole - doprowadza mnie do szewskiej pasji. Szczególnie, że wrzeszczenie na niego w ogóle go niczego nie uczy i nie przestaje tego robić. Więc nie wiem po co to w ogóle wprowadzili...
Odpowiedz
Nie ma.
Odpowiedz
Tyle, że w przypadku japońskich tama parę dni po premierze zwykle wychodzi guidebook, w którym wszystko jest opisane.
Co do 4U a Friends- nic nie jest gorsze niż Friends...
[Obrazek: tFePIKi.png]
[Obrazek: YSekEjy.png]
[Obrazek: 3gJokPP.png]
[Obrazek: yHpLEFd.png]
[Obrazek: 6fALI4i.png]
Odpowiedz
1. Hilla ma rację co do guidebooków.
2. W Japonii było dużo osób, które dostały to Tamagotchi przedpremierowo i które miały więcej czasu żeby się ze wszystkim zapoznać.
3. Mamy w społeczeństwie niesamowicie ogarniętych i inteligentnych ludzi, którzy już dawno temu stworzyli tabelę wzrostu dla Tamagotchi 4 U i jest ona bez zarzutu. Nie ma w niej absolutnie nic na temat wrzeszczenia na postać.
4. Ewidentnie konstruujesz zdania w taki sposób, żeby nie obrażały wprost, a jednak żeby prowokowały i brzmiały w nieprzyjemny sposób. Może jak zmienisz ton, to i inni nie będą odpowiadać w sposób 'opryskliwy'.
Odpowiedz
^Piona..

Hmn, a może to pierdzenie przy stole jest taką "kartą przetargową"? Bo zauważyliście, że teraz postać je ryż i nie marudzi w dorosłej postaci? Więc może to tak właśnie działa, że karmić możesz czym chcesz, ale jak za często to no..
A co do wrzeszczenia, to chyba trochę wskaźnik szczęścia spada raz na kwadrans gdy tego użyjemy, albo mi się wydaje. .__.
A no i kolejny minus (chyba, że coś źle zrozumiałem) ubierać można wszystkie postacie, tak? Ale dzieciaki i niemowlaki i tak założą tylko kapelusz, a ubraniami się jedynie cieszyć będą.
Odpowiedz
Nie przesada, bo ci ludzie piszą własne 'programy' do wgrywania na Tamagotchi, jak choćby angielska łatka, a do tego owszem trzeba być ogarniętym. Nie miałam na myśli samego spisywania ilości zrobionych kupek na dzień na kartce, bo to każdy idiota potrafi, tylko rozgryzienie 'jak to działa'. A oni wpadli na to, że jest system punktacji zależny od typu używanych przedmiotów, który nie jest rozpisany w ikonce statusu Tamagotchi, tak jak to było z P's, i który owszem wpływa na rozwój postaci.
Jeżeli nie jesteś w temacie - zapytaj.
Odpowiedz
Ja się nie zgodzę, że 4U nie wypaliło jeżeli chodzi o dotarcie do starszych odbiorców. Jest spory przeskok, który widać po opcjach i animacjach oraz rozłożeniu wszystkiego, 4U trzyma inny poziom niż takie iD L i jeżeli jakaś zabawka od Bandai miałaby dotrzeć do starszego grona, to właśnie 4U. Sam wygląd i opakowanie odrzuca stereotypowe myślenie jako że "tmgc to tylko gra dla dzieci". Technicznie faktycznie kuleje, ale widać próbę innowacji. Oczko
Odpowiedz